Waterontharder: zin of onzin?

Een waterontharder zorgt ervoor dat er kalk uit het leidingwater wordt gehaald. Het hangt er vanaf waar je woont of je last hebt van hard water of niet. Het water dat in Nederland uit de kraan komt is hoe dan ook altijd veilig en drinkbaar. Alleen de hoeveelheid kalk in het water kan verschillen. Als het water erg hard is, dan kan dit leiden tot kalkafzetting op leidingen en bijvoorbeeld het verwarmingselement van je wasmachine of vaatwasser. Als je dat een probleem vindt dan kun je ervoor kiezen om een waterontharder op de waterleiding te zetten.

Badkamer kraan goud

Hoe hard is het water in Nederland?

In Nederland hebben we over het algemeen te maken met vrij hard water. Vooral in delen van Limburg, Overijssel en Noord-Brabant is het water erg hard. Zacht water vinden we alleen in Friesland en Flevoland en een deel van Gelderland. In de rest van Nederland heeft het water een gemiddelde hardheid. De hardheid van water wordt uitgedrukt in dH. Een waterhardheid van bijvoorbeeld 4,98 wil zeggen dat er in iedere kubieke meter (m3) water bijna 90 gram kalkdeeltjes zit.  Dit merk je door kalkafzetting op keukenapparaten en op het verwarmingselement van de wasmachine. Ook in je badkamer kun je last hebben van kalkafzetting op de tegels.   

Is een waterontharder echt onzin?

Mensen die in een gebied wonen met zacht water zullen al snel roepen dat een waterontharder onzin is. Ze hebben nergens problemen mee en van kalkafzetting hebben ze nog nooit gehoord. De wasmachine gaat al meer dan 20 jaar mee en draait nog als een zonnetje. Kranen die stroef gaan omdat er kalk op zit? Nooit last van. Maar als je de pech hebt in een deel van Nederland  te wonen waar er veel meer kalk in het water zit dan heb je wellicht een heel andere ervaring.

Is hard water ongezond?

Hard water is niet schadelijk voor je gezondheid. Sommige deskundigen zeggen dat zacht water beter is voor je huid. Maar hard water zorgt ervoor dat zeepresten gemakkelijker van je huid spoelen, dus deze theorie is niet onomstreden. Het drinkwater wordt door het waterleidingbedrijf al onthard, dus het water dat uit de kraan komt is sowieso niet zo hard als het water dat voor de drinkwatervoorziening wordt ingenomen. 

Heeft een waterontharder zin?

Een waterontharder is in Nederland eigenlijk niet nodig. Deskundigen, onder andere de Consumentenbond, adviseren om pas zelf een waterontharder aan te sluiten als het water een hardheid van meer dan 20 dH heeft. Dat komt in Nederland niet voor. Producenten van waterontharders claimen dat een ontharder voorkomt dat je huidirritatie krijgt na het douchen en dat apparaten langer meegaan doordat er zich minder kalk op de elementen vastzet. Maar het is dus de vraag of dat in Nederland daadwerkelijk een verschil maakt. 

Wat kun je zelf doen om schade van hard water te voorkomen?

Als je kalkaanslag op tegels in de badkamer wilt voorkomen is het meestal voldoende om na het douchen de tegels meteen droog te maken met een trekker. Laat je wasmachine en vaatwasser niet draaien op temperaturen boven de 60 graden. Dit laatste is vandaag de dag steeds minder nodig. Vaatwastabletten en wasmiddel voor kleding zijn steeds beter in staat om de vaat of de was ook op lagere temperaturen schoon te krijgen. Alleen voor het bestrijden van wolluis in de wasmachine moet je hem eens in de zoveel tijd eens laten draaien op 90 graden. Als je een scheut schoonmaakazijn aan het water toevoegt wordt de machine ook gelijk ontkalkt. 

Te stringente ontharding kan een risico zijn

Als je een waterontharder wilt gebruiken, dan moet je je realiseren dat dit een risico kan inhouden. Een filter op de waterleiding kan zorgen voor ophoping van schadelijke stoffen. Dit kan zorgen voor de ontwikkeling van bacteriën. Daarmee loop je dus het risico dat je streven om het water te ontharden hun doel voorbij schieten. Bedenk dat ook de waterleidingbedrijven het water in Nederland ontharden als dat nodig is. Dat is alleen nodig in delen van Nederland waar grondwater wordt gewonnen voor drinkwater. Daar zit vaak meer kalk in. In oppervlaktewater, dat eveneens wordt gezuiverd voor drinkwater is het gehalte kalk lager. Grondwater kan al wel honderden tot duizenden jaren in de grond zitten, waardoor het beter moet worden gezuiverd voordat het bij jou uit de kraan komt.