Weg met stress: hoe creëer je meer rust in je leven?

Stress, stress en nog eens stress. Iedereen heeft er mee te maken en we willen er het liefst allemaal zo snel mogelijk van af. Helaas is er geen medicijn voor. Wel zijn er verschillende manieren om meer rust in je leven te creëren, wat ervoor zorgt dat de stress automatisch vermindert. In dit artikel kom je meer te weten over verschillende manieren waarmee je stress kunt verminderen.

Weg met stress: hoe creëer je meer rust in je leven?

Ga mediteren 

Niet iedereen houdt ervan om te mediteren, maar het is wel een erg goede manier om stress te verminderen. Bij mediteren let je heel goed op je ademhaling. Als je stress hebt, is je ademhaling vaak te hoog. Door goed op je ademhaling te letten en proberen rustiger adem te halen, ontspan je op een natuurlijke manier. Ook verlagen je hartslag en bloeddruk en wordt je geest helderder. Tevens worden er minder stresshormonen aangemaakt.

Doe yoga

De ultieme manier om stress te verminderen, is natuurlijk door yoga te doen. Dankzij yoga ben je even helemaal in het moment en word je helemaal ontspannen. Er zijn verschillende manieren om aan yoga te doen. Zo kun je yogalessen volgen, maar je kunt ook zelf oefeningen doen. Deze vind je in boeken of op internet. Ook online lessen zijn mogelijk. Volop keuzes dus.

Sporten

Is yoga niets voor jou? Dat kan, natuurlijk. Een andere goede manier om te ontspannen, is door te sporten. Tijdens het sporten, kun je je hoofd even helemaal leegmaken. Je hoeft even nergens aan te denken. Bovendien kun je sporten zien als een uitlaatklep om alle spanning in je lijf los te laten. Het voordeel van sporten, is dat het op enorm veel verschillende manieren kan. Je kunt een rondje hardlopen of naar de sportschool gaan, maar je kunt je ook aansluiten bij een vereniging. Dan is het nog gezellig ook.

Jacuzzi

Je hoeft niet altijd actieve dingen te ondernemen om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Relaxen werkt ook tegen de stress. En waar kun je dat nu het beste doen dan in een jacuzzi? Tip: koop zelf een opblaasbare jacuzzi. Deze is goedkoop, maar werkt net zo goed als een ‘echte’ jacuzzi. Koop bijvoorbeeld een intex jacuzzi, dan weet je zeker dat de kwaliteit goed is.

Ruim je huis op

Als je hele huis een troep is, veroorzaakt dit onrust in je hoofd. En dat is nu net wat je wilt voorkomen. Houd daarom een keer een grote schoonmaak en zorg dat je alles netjes opruimt. Dit wil zeggen dat er geen troep meer op de grond rondslingert of er rommeltjes op tafel liggen. Daarna is het de zaak alles zo netjes mogelijk te houden. Je zult meteen merken dat een opgeruimd huis een positief effect heeft op je gemoedstoestand.

Eet gezond

Door stress raakt je lichaam uit balans. Als je hormonen uit balans zijn, kun je plotseling enorme trek krijgen in zoetigheid en andere ongezonde snacks. Het klinkt verleidelijk om een hele zak chips leeg te eten, maar hierdoor wordt het probleem alleen maar verergerd. Het is beter om een gezond en evenwichtig eetpatroon aan te houden, en dus suikers en andere ongezonde stoffen te vermijden. Drink ook geen alcohol of koffie, aangezien deze je stresshormonen alleen maar stimuleren. 

Kalmerende kruiden

Er bestaan speciale kruiden die je geest kalmeren. Zo heb je homeopathische middelen met kruidenextracten. Wil je daar niet aan beginnen, dan heb je bepaalde soorten thee nog als optie. Kruidenthee en kamillethee, bijvoorbeeld, werken rustgevend. Ze zorgen voor ontspanning voor de overprikkelde geest. Ook kun je asperges eten. En niet te vergeten: chocolade. Let er wel op dat je hier niet te veel van eet; zie het vorige punt. Tevens kun je het beste kiezen voor pure chocolade, de meest gezonde keuze.

Schrijf je gevoelens op

Veel mensen stoppen hun gevoelens van stress weg, in de hoop dat het vanzelf wel weer overgaat. Maar doe dit niet. Het is juist de bedoeling dat je goed weet waar de stress vandaan komt, dan pas kun je er iets aan doen. Het beste kun je je gevoelens opschrijven. Door te schrijven, bestaan je gedachten echt. Bovendien heb je je hart gelucht en hoef je daarna niet constant te blijven malen over je problemen.

Maak een to-do-lijst

Eén van de beste manieren om rust in je hoofd te krijgen, is door een planning of to-do-lijst te maken. Zo houd je het overzicht over wat je allemaal nog moet doen en kun je afvinken wat je al gedaan hebt. Bovendien weet je op deze manier zeker dat je niets vergeet. Dankzij een planning of een to-do-lijst hoef je niet constant te denken aan wat er nog op de planning staat.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]