Welke provincie heeft het snelste internet?

Snel internet: we willen het allemaal. Wist je dat de plaats waar je woont invloed heeft op de snelheid van je internet? In steden heb je meer bereik dan op het platteland. Dat klinkt op zich logisch, maar er zit ook nog eens verschil tussen steden onderling. Je kunt de snelheid van jouw internet vergelijken met dat in een andere woonplaats, om te weten waar je het beste internet hebt. In dit artikel kom je alles te weten over internet in de verschillende provincies van Nederland en waar je naartoe moet voor het snelste internet.

Provincie snelste internet

Hoe wordt de internetsnelheid per provincie gemeten?

Voordat bekend wordt gemaakt welke provincie het snelste internet heeft, is het goed om te weten hoe dat resultaat berekend wordt. Het zit zo: de website Providercheck.nl biedt de mogelijkheid aan de websitebezoekers om een zogenaamde speedtest te doen, waarmee ze de snelheid van hun internet kunnen meten. Hiervoor moet je je postcode invullen en aangeven wat je huidige provider is. Vervolgens geef je je provider een rating. Binnen enkele seconden worden dan de download- en uploadsnelheid van jouw adres weergegeven. Daarna krijg je een overzicht waarin je jouw provider wordt vergeleken met andere providers. 

Wat betekenen de download- en uploadsnelheid?

Nu denk je misschien: waarom wordt er alleen gekeken naar de download- en uploadsnelheid? Het ging toch over de internetsnelheid? De downloadsnelheid is echter de voornaamste pijler voor internetsnelheid. Deze snelheid bepaalt namelijk hoe snel er data van het internet gehaald kan worden. Dit is belangrijk voor het gebruik van streamingsdiensten als Netflix en Videoland, maar ook voor het laden van webpagina’s. De uploadsnelheid beïnvloed hoe snel je zelf data op het internet kunt delen, denk hierbij aan gamen of het posten van foto’s en video’s op social media.

Hoe wordt bepaald waar het internet het snelst is?

Het beoordelen van de internetsnelheid per provincie gebeurt niet zomaar. Hierbij worden de download- en uploadsnelheid apart gemeten. Ook is er niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘in welke provincie is het internet het snelst?’. Dit komt omdat er alleen gemeten wordt hoe snel het internet in bepaalde steden is. En aangezien elke provincie bestaat uit zowel steden als platteland, zijn er overal plekken waar het internet wat minder snel is. Om toch een goed beeld te kunnen geven, wordt hieronder weergegeven in welke steden de downloadsnelheid en in welke steden de uploadsnelheid het hoogst is.

Waar is de downloadsnelheid het hoogst?

Het Drentse Ruinen staat bovenaan op de lijst van steden met de hoogste internetsnelheid en volgt gevolgd door het Noord-Hollandse Zuidoostbeemster. Hierna komen Reek (Noord-Brabant), De Wijk (Drenthe), Zuid-Scharwoude (Noord-Holland) en Nederasselt (Gelderland). De nummer 7 van het lijstje is Alteveer, dat is gelegen in de provincie Groningen, welke wordt gevolgd door het in Noord-Brabant gelegen Sterksel. Hierna komt het Gelderse Molenhoek. De laatste van deze top 10 is Sijbekarspel, een dorp in Noord-Holland. Opvallend is het feit dat er veel dorpen in dit lijstje staan.

Welke plaatsen hebben de hoogste uploadsnelheid?

Naast de top 10 van de plaatsen met de hoogste downloadsnelheid, kan die van de uploadsnelheid natuurlijk niet ontbreken. Echter is gaat dit lijstje wel over de gegevens van 2020. Nummer 1 betreft het Gelderse Malden. Het wordt gevolgd door Deventer (Overijssel) en Hilversum (Noord-Holland). Het Zeeuwse Vlissingen komt hierna. Nummer 5 en 6 op de lijst zijn Harderwijk (Gelderland) en Helmond (Noord-Brabant). Dan volgen Schiedam (Zuid-Holland) en Almere (Flevoland). De op één na laatste uit dit rijtje is Alphen aan den Rijn (Zuid-Holland) en als laatste volgt IJsselstein (provincie Utrecht). Er is wel één kanttekening: deze gegevens zijn iets minder nauwkeurig dan die van de downloadsnelheid, aangezien dit alleen steden betreft. 

Tellen en meten

Bij het bepalen in welke provincie de snelheid van het internet het hoogst is, weegt de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid. Wel moeten beide meegenomen worden in het resultaat. In het lijstje van de downloadsnelheid komt Noord-Holland het vaakste voor, namelijk drie keer. Noord-Brabant komt twee keer voor, net als Drenthe en Gelderland. Groningen komt slechts één keer voor. In het lijstje van de uploadsnelheid worden Gelderland (twee keer) en Zuid-Holland (ook twee keer) het meest genoemd. Alle andere provincies – dus Overijssel, Noord-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Flevoland en Utrecht – worden maar één keer genoemd.

Wat is de conclusie?

De meest genoemde provincies zijn Noord-Holland en Gelderland, die beide vier keer voorkomen. Maar, zoals al benoemd telt de downloadsnelheid het zwaarst. Aangezien Noord-Holland hierin vaker is genoemd namelijk drie keer, ten opzichte van Gelderland, dat twee keer voorkomt in het rijtje, is de conclusie dat Noord-Holland de provincie is met het snelste internet. Maar nogmaals: dit wil niet zeggen dat het internet overal in de provincie van hoge snelheid is. Het hangt echt af van de specifieke regio.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat is de functie van gaten in de bladeren van de Monstera?

De Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera deliciosa, is een populaire kamerplant vanwege [...]

4 Tips voor een goed onderhoud van je huis

Een goed onderhouden huis brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen [...]

De laatste tuintrends: maak van jouw tuin een stijlvolle oase

De tuin is dé plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en je [...]

Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]