WIFI versnellen: thuis sneller internet. Hoe?

Langzaam internet, het komt steeds minder voor. Maar als we het dan ervaren, vinden we het ook echt onzettend vervelend. Je weet vast dat er veel factoren kunnen zijn die kunnen zorgen voor langzaam internet. Je abonnement verhogen is in eerste instantie dan ook niet altijd de beste oplossing. In dit artikel bekijken we daarom verschillende factoren die zorgen voor traag internet. Welke factoren kun je oplossen, en welke niet? Zo weet jij of het tijd is om over te stappen of dat jij jouw internet met wat aanpassingen weer snel kunt maken. Kortom, wat moet je doen om je trage internet op te lossen?

Inhoud

Hieronder vind je de verschillende oorzaken en bijbehorende oplossingen voor veel voorkomende problemen met internet. Een overzicht:

  • Meet de internetsnelheid
  • WIFI-ontvangst verbeteren
  • Repeater of stroomnetadapter
  • Los access point toevoegen
  • Internet vergelijken en overstappen
WIFI versnellen: thuis sneller internet. Hoe?

Meet de internetsnelheid

Om erachter te komen hoe laag de internetsnelheid daadwerkelijk is, is het goed om te beginnen met het meten van de internetsnelheid. Je kunt jouw internetsnelheid meten via bijvoorbeeld beta.speedtest.net. Kijk welk abonnement je hebt, en vergelijk de resultaten van de test met wat je zou moeten hebben. Voor deze test is het belangrijk om gebruik te maken van bekabeld internet. Het liefst een laptop, die je met een korte internetkabel verbindt met het modem. Je sluit zo uit dat het trage internet komt door de lente van de kabel of de WIFI in huis. Blijkt de internetsnelheid onder dat wat je zou moeten hebben, dan kun je contact opnemen met de internetprovider.

WIFI-ontvangst verbeteren

Blijkt de internetsnelheid met kabel in orde, maar is de WIFI-ontvangst het probleem, dan is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Houd er rekening mee dat de ontvangt verminderd naarmate je verder weg gaat van de router. Een router of modem zou enkele tientallen meters moeten kunnen overbruggen. Muren, plafonds en andere obstakels beperken het bereik en zorgen voor een slechte WIFI-ontvangst. Probeer daarom stap voor stap de volgende punten om het WIFI-signaal te verbeteren. Leveren dit geen verbetering op, ga dan door naar de volgende alinea.

  • Buiten de meterkast: staat jouw router of WIFI-modem in de meterkast. Probeer eens een andere plek buiten de meterkast en meet het verschil.
  • Naar boven verplaatsen: door de router of het WIFI-modem wat hoger te plaatsen heeft hij mogelijk minder obstakels, wat het signaal verbetert.
  • Positie veranderen: ook een andere plek in huis, of simpelweg de positie van de antennes veranderen kan ook helpen voor een betere ontvangst.

Repeater of stroomnetadapter

Is het WIFI-signaal wel goed in bepaalde ruimtes, dan kun je het bereik ook versterken of verlengen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een stroomnetadapter of een repeater. De eerstgenoemde optie gebruikt onder andere het elektriciteitsnet, een repeater pakt het WIFI-signaal op en versterkt het vervolgens naar een nieeuwe ruimte. Houd er rekening mee dat beide oplossingen goed werken voor ‘normaal’ internetgebruik. Even snel een volledige film downloaden duurt te lang, maar een serie kijken gaat zonder problemen.

Los access point toevoegen

Beschikt jouw huis over bedraad internet, dan is een access point een andere optie. Je kunt dan een router of het modem aansluiten op een andere plek in huis. Op die manier heb je als het ware twee centrale WIFI-punten, en daardoor op meer plekken goed bereik. Je kunt op deze plek natuurlijk ook gebruik maken van bekabeld internet, bijvoorbeeld voor het downloaden van films, muziek of games. Een tip: downloaden via bedraad internet is altijd sneller dan downloaden via WIFI. Bovendien merken je huisgenoten het direct via de WIFI.

Internet vergelijken en overstappen

Heb je bovenstaande tips doorlopen, maar ondanks alles nog steeds te langzaam internet. In dat geval is de kans groot dat de internetsnelheid bij je provider de oorzaak is. Overweeg een sneller internetabonnement, en kies voor internet vergelijken. Je kunt op die manier verschillende aanbieders vergelijken en kiest eenvoudig de juiste internetsnelheid. Ook hier geldt: vergelijk de internetsnelheid na aansluiting en haal het maximale uit je internet.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]