Wonen in Amsterdam: kennismaken met de stadsdelen

Amsterdam is één van de meest tot de verbeelding sprekende steden van ons land. Onze hippe, levendige hoofdstad heeft dan ook heel wat troeven in huis. Wonen in Amsterdam mag dan wel een financiële inspanning vergen, daar staat tegenover dat je er ook heel wat moois voor in de plaats krijgt. Een belangrijke vraag die veel mensen die willen verhuizen naar Amsterdam zich stellen heeft betrekking tot het stadsdeel waar men nu precies naar moet verhuizen. Amsterdam bestaat namelijk uit verschillende stadsdelen die eigenlijk stuk voor stuk wel wat moois te bieden hebben. Wij laten je op deze pagina graag kennismaken met de verschillende wijken in Amsterdam en de troeven waarover ze beschikken.

Stadsdelen en wijken in Amsterdam

NDSM

De eerste wijk van Amsterdam is meteen één van de meest bijzondere. NDSM was ooit de grootste scheepswerf ter wereld. In de jaren ’80 werd de ‘Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ echter geconfronteerd met financiële problemen waardoor een faillissement onafwendbaar werd. Het gevolg daarvan is dat het terrein aan de noordkant van het IJ leeg is komen te staan. Tegenwoordig kan je in deze ongelofelijk hippe buurt een gelijkaardige sfeer aantreffen als in Brooklyn en Berlijn. Wat ooit een rommelige scheepswerf was is namelijk uitgegroeid tot een hippe hotspot. Het hele jaar door worden hier tal van verschillende festivals georganiseerd, daar lopen vrouwen met stijl. Je vindt hier ook niet verwonderlijk enkele coole horeca hotspots terug, en nee, niet alleen voor vrouwen.

NDSM Werf Stadsdeel Amsterdam

Amsterdam-Noord

Wil je gaan wonen in Amsterdam? In dat geval is ook Amsterdam-Noord doorgaans een stadsdeel welke het overwegen waard is. Deze wijk in Amsterdam staat er om bekend een stadsdeel van contrasten te zijn. Je kan er bijvoorbeeld genieten van groene, pittoreske plattelandsdorpen, maar daarnaast kan je ook worden ondergedompeld in een moderne architectuur en stijlvolle, uitnodigende restaurants. Achter het Centraal Station van de stad is een gratis pont terug te vinden die je naar de “sunny side” van het IJ brengt. Dit is volgens velen één van de coolste buurten die Amsterdam-Noord te bieden heeft.

Ponthuys Amsterdam Noord Stadsdeel

De Oostelijke Eilanden

Wonen in Amsterdam aan het water? Het is onder meer mogelijk op de Oostelijke Eilanden. Het water schittert je hier dan ook werkelijk van alle kanten tegemoet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier ook het Scheepvaartmuseum van de stad is gelegen. De Oostelijke Eilanden waren ooit de startplaats van niet alleen handelaars, maar ook avonturiers die met de boot vertrokken naar Oost-Indië en de Verenigde Staten. Ondertussen is deze plaats uitgegroeid tot een ware trekpleister voor architectuurliefhebbers. Voor de meer veeleisende toekomstige inwoner van Amsterdam zijn de Oostelijke Eilanden beslist het overwegen waard.

Oostelijke Eilanden Amsterdam Stadsdeel

Oost-Amsterdam

Oost-Amsterdam bulkt van de diversiteit. Dit stadsdeel staat algemeen bekend als één van de meest culturele buurten in Amsterdam. Tijdens een bezoek aan deze wijk vallen in eerste instantie de brede straten op die worden geflankeerd door negentiende eeuwse gebouwen. Bovendien kan je er heel wat groen aantreffen en heeft dit stadsdeel ook voor toeristen heel wat moois in petto. Oost-Amsterdam kenmerkt zich bovendien door de aanwezigheid van trendy clubs en cafés evenals multi-culturele eettentjes. Een extra troef van dit stadsdeel is ongetwijfeld ook het altijd weer even uitnodigende Oosterpark.

Oosterpark Amsterdam Oost Stadsdeel

De Plantage

Eén van de meest voorname buurten in Amsterdam is ongetwijfeld de zogenaamde ‘Plantagebuurt’. Deze buurt in de Nederlandse hoofdstad staat garant voor een stevige dosis kunst en cultuur in een ontspannende omgeving. In de Plantage zijn ook heel wat sfeervolle terrassen terug te vinden die in het bijzonder tijdens de warme zomermaanden goed gevuld zitten. Dit stadsdeel van Amsterdam heeft verder ook voor shopliefhebbers alles in huis wat hun hart ook maar enigszins kan verlangen. Wat de Plantage nog interessanter maakt? Dat is ongetwijfeld het feit dat je hier de meeste bezienswaardigheden per vierkante meter in de wereld aantreft. Het gaat hierbij niet alleen om de negentiende eeuwse dierentuin ‘Natura Artis Magistra’, maar ook om het voormalige woonhuis van Rembrandt.

De Plantage Stadsdeel Amsterdam Muidergracht

Het Westerpark

Jongeren die willen willen gaan wonen in Amsterdam kijken niet zelden in de richting van het zogenaamde ‘Westerpark’. De Westerparkbuurt is gelegen ten westen van de Jordaan en beschikt over een prachtig, zeer modern park. In het bijzonder de buurt rond de Westergas creëert een ongelofelijke hoeveelheid aan bruisende energie. In het Cultuurpark Westergas zijn heel wat leuke zaken terug te vinden. Het gaat hierbij niet uitsluitend op trendy cafés, maar ook om uitnodigende eettentjes evenals galeries, een heuse bioscoop en uiteraard mogen ook verschillende clubs niet ontbreken. Heel wat jongeren zien het Westerpark dan ook als één van de meest hippe buurten in Amsterdam!

Stadsdeel: Westerpark Amsterdam

Oud-West Amsterdam

Eén van de meest geliefde buurten in Amsterdam onder levensgenieters is ongetwijfeld Oud-West Amsterdam. Deze grenst direct aan het centrum van de stad en wordt vaak bestempeld als een echt bijzonder stukje stad. Het betreft hier dan ook een meer dan geliefde buurt waarin heel wat fijne restaurants zijn terug te vinden evenals hippe designshops en leuke cafés. Wil jij graag gaan wonen in Amsterdam in een buurt die ongelofelijk veel moois te bieden heeft? Dan is het zeker de moeite waard om Oud-West Amsterdam te overwegen!

Bos en Lommer & De Baarsjes

Wonen in Amsterdam kan je ook doen in Bos en Lommer & De Baarsjes. Deze wijken zijn terug te vinden in het stadsdeel ‘West’ en zijn de voorbije jaren ongelofelijk hip en trendy geworden. Dit is het gevolg van het feit dat er heel wat leuke clubs zijn verschenen, maar daarnaast tref je er ook tal van creatieve conceptstores aan. Tel daar ook nog eens de aanwezigheid bij op van een fantastische airhockey hal en het mag duidelijk zijn dat ook dit deel van de Nederlandse hoofdstad er in slaagt om heel wat harten te veroveren.

Oud-Zuid Amsterdam

Eén van de mooiste en tevens ook rijkste buurten in Amsterdam is ongetwijfeld Oud-Zuid. Tijdens een bezoek aan deze buurt tref je dan ook prachtige, brede lanen aan die worden gecombineerd met imposante, monumentale gebouwen. Shoppen doe je er in prestigieuze boetieks terwijl toeristen er enkele van ’s werelds beste musea kunnen aantreffen. Dit alles zorgt er voor dat de waarde van een woning in Amsterdam Oost-Zuid door de jaren heen aanzienlijk is toegenomen. Amsterdam Oud-Zuid bevat niet alleen het culturele Museumplein, daarnaast tref je er ook het levendige Vondelpark aan evenals serene lanen langs de Willemsparkweg. Eén ding wordt al snel duidelijk, dit is wonen in Amsterdam op haar best!

Amsterdam Oud Zuid Museumplein Stadsdeel

Zuidoost Amsterdam

Eén van de meest imposante wijken in Amsterdam is ongetwijfeld ‘Amsterdam Zuidoost’. Het lijkt er dan ook naar uit te zien dat alles hier op een compleet andere schaal gebeurt. Je vindt hier onder meer de Johan Cruiff Arena terug van voetbalploeg Ajax. Daarnaast is ook het multiplex ‘Pathé ArenA’ hier gevestigd. Andere opvallende gebouwen zijn de IMAX-theaterzaal evenals de Ziggo Dome. Gaan wonen in Amsterdam Zuidoost betekent bovendien dat je enkele absolute megastores en meubelboulevards gewoon achter de hoek hebt. Dit stadsdeel kan tot slot worden bestempeld als een smeltkroes van culturen waardoor er een ongelofelijke gastvrijheid is ontstaan ten opzichte van nieuwe inwoners van de wijk.

Zuid-Oost Amsterdam Stadsdeel Johan Cruyff Arena Ajax

De Pijp

Eén van de meest levendige buurten in Amsterdam luistert naar de naam ‘De Pijp’. Het levendige aspect van deze buurt komt in het bijzonder tot stand door de vele studenten die hier de dienst uitmaken. Je kunt in dit stadsdeel werkelijk urenlang rondstruinen terwijl je af en toe plaatsneemt op één van de vele, uitnodigende terrassen. Eveneens een kenmerkende eigenschap van deze buurt is terug te vinden in de enorme culinaire diversiteit. Werkelijk elke denkbare keuken is hier namelijk terug te vinden. De Pijp mag dan wel een oude volksbuurt zijn, tegenwoordig is het één van de jongste en meest levendige buurten van Amsterdam!

De Pijp Amsterdam Stadsdeel

Nieuw-West

Er is door de jaren heen reeds heel wat gezegd en geschreven over Amsterdam Nieuw-West. In de wandelgangen wordt er zelfs gefluisterd dat Nieuw-West zomaar kan uitgroeien tot de Amsterdamse versie van Kreuzberg. Je treft er dan ook niet voor niets vele tientallen broedplaatsen aan. Het is opvallend dat er in Nieuw-West door de jaren heen in het bijzonder voor werd gekozen om heel wat nieuwe jongerenwoningen te voorzien. Dit heeft er voor gezorgd dat ook deze wijk in Amsterdam over een jong en bloeiend karakter is komen te beschikken. Je treft er tegenwoordig tot slot heel wat hippe koffietentjes aan waardoor stiekem elke inwoner van Amsterdam zich wel tot deze wijk aangetrokken voelt.

De Jordaan

Vroeger stond ‘De Jordaan’ bekend als een ware volksbuurt. Deze wijk van Amsterdam beschikt dan ook over een zeer kleurrijk verleden. Tegenwoordig staat ze vooral bekend als één van de meest romantische buurten in Amsterdam. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat heel wat verliefde stellen er voor kiezen om hier voor het eerst samen te gaan wonen. De Jordaan is uiteraard ook een buurt die zeer in de smaak valt bij bezoekers van de pittoreske grachten. Je vindt er dan ook heel wat leuke winkeltjes terug en je kan er verdwalen in de knusse straten en stegen.

De Amsterdamse Grachtengordel

Last but not least is er natuurlijk ook nog de Amsterdamse Grachtengordel. Dit is één van de zaken waar onze Nederlandse hoofdstad zo geroemd om is. In het jaar 2013 vierde de grachtengordel haar 400 jarige bestaan. In het jaar 1999 werd er door UNESCO voor gekozen om de grachtengordel op te nemen op de Werelderfgoedlijst. Elk jaar opnieuw worden hier enkele van de populairste evenementen van Amsterdam georganiseerd. Het gaat hierbij niet alleen om Koningsdag, maar ook om de Gay Pride. Met een beetje geluk is het tijdens de wintermaanden zelfs mogelijk om te schaatsen op de grachtengordel. In ieder geval mag het duidelijk zijn, wil jij ook graag wonen in Amsterdam? Dan kan ook de omgeving van de grachtengordel zeker en vast het overwegen waard zijn.

Stadsdelen: grachtengordel in Amsterdam

Een huis kopen in Amsterdam? Laat de cilinders vervangen!

Waar je ook precies gaat wonen in Amsterdam, het spreekt voor zich dat je altijd in de meest veilige omstandigheden zal willen kunnen genieten van je nieuwe woonst. Wil je precies weten waar elke wijk eindigt? Bekijk dan de Kadastrale kaart. Op het ogenblik dat je gaat verhuizen is het dan ook altijd een aanrader om de cilinders te laten vervangen. Dit kan door verschillende slotenmakers in Amsterdam, kies een erkende slotenmaker in Amsterdam of een slotenmaker service in Amsterdam. Dit kan je heel wat vervelende verrassingen besparen!

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]