Zo gezond zijn planten in huis

Zo gezond zijn kamerplanten in huis

De meeste mensen wonen en werken graag in ruimtes met veel planten. En met reden. Dit zijn vijf gezondheidsvoordelen van kamerplanten:

1. Je kunt je beter concentreren

Planten kunnen ervoor zorgen dat je ergens met je aandacht beter bij bent. Moet je iets doen waarbij je je goed moet concentreren, dan is het dus een goed idee om dat in de buurt van een plant te doen. 

2. Je hebt minder stress

Planten in huis kunnen ervoor zorgen dat je je kalmer en meer op je gemak voelt. Vooral als je met planten bezig bent, dus tijdens het begieten of verpotten.

3. Je herstelt misschien wel sneller

Naar planten en bloemen kijken kan je herstel bevorderen als je ziek bent of een operatie hebt ondergaan. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen minder pijnstillers nodig hebben na een operatie als ze uitzicht hebben op groen. Of dat thuis ook zo werkt, is iets om zelf te ervaren.

4. Ze zorgen voor schonere lucht

Maak je je zorgen over luchtkwaliteit in huis? Zet dan veel verschillende planten neer. Planten kunnen namelijk de kwaliteit van de lucht in huis helpen verbeteren. Een moeilijk woord daarvoor is fytoremediatie. Het staat voor het proces dat planten gebruiken om verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren. 

De NASA deed in de jaren tachtig van de vorige eeuw onderzoek naar het effect van planten op de lucht in binnenruimtes. Ze zochten toen namelijk naar manieren om de luchtkwaliteit in een afgesloten ruimtevaartuig te verbeteren. Uit hun onderzoek bleek dat de wortels en de grond van kamerplanten een positief effect hebben op de luchtkwaliteit. Daardoor zijn er namelijk minder vluchtige organische stoffen in de lucht.

Recent is bekend geworden dat je voor dit doel wel een heel groot aantal planten nodig hebt. Als je besluit om kamerplanten te kopen met als doel om de lucht op natuurlijke wijze te verfrissen, dan zijn dit enkele van de soorten waarvan is aangetoond dat ze het meest effectief zijn:

  • Goudpalm
  • Bostonvaren
  • Rubberboom
  • Graslelie
  • Ficus

Zet je de planten in een duurzame bloempot, dan is dat niet alleen gezond voor jou, maar ook voor het milieu. 

5. Er komt meer uit je handen

Een plant kan je productiever maken, zodat er meer uit je handen komt. Ook je creativiteit kan worden bevorderd door een groene omgeving. Je werkt niet alleen sneller, maar presteert ook nog eens beter als er een plant in de kamer staat.