Het VCA certificaat, waarom is dat belangrijk?

VCA staat voor VGM Certificaat Aannemers. VGM staat dan vervolgens weer voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Het VGA certificaat laat zien dat een medewerker weet hoe hij veilig kan werken in verschillende sectoren zoals de bouw, de chemie of de elektrotechniek. Om bedrijfsongevallen te voorkomen moeten de veiligheidsvoorschriften zo goed mogelijk in acht worden genomen. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen op een bouwlocatie of in een bedrijf op de hoogte is van de geldende regels.

VCA Certificaat

Voor wie is de VCA cursus?

Het VCA certificaat wordt vaak als eis gesteld bij het openstellen van een vacature. Kandidaten moeten het VCA certificaat in bezit hebben of de bereidheid hebben dit te behalen. Zo willen werkgevers ervoor zorgen dat ze uitsluitend werken met mensen die de veiligheidsregels kennen en ze ook in acht nemen. Veel werkgevers stellen hun personeel in de gelegenheid om op kosten van de zaak het VCA certificaat te behalen. Het certificaat is een aantal jaren geldig. Voor verlenging kan een verkorte herhalingscursus worden gevolgd.

De onderdelen van de VCA cursus

De VCA cursus bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen die stuk voor stuk aan de orde komen. De VCA cursus duurt meestal een dag of twee aparte dagdelen en wordt afgesloten met een examen. Allereerst is het belangrijk dat je weet welke wettelijke regels er zijn aangaande veiligheid, gezondheid en milieu. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel tijdens de cursus. Daarna leer je hoe je omgaat met risico’s en preventie. Op die manier moet de kans op een bedrijfsongeval of andere gevaarlijke situatie zoveel mogelijk worden voorkomen. 

Het werken met gevaarlijke stoffen

Speciale aandacht is er voor het werken met gevaarlijke stoffen. Stoffen die brandbaar zijn bijvoorbeeld, maar ook stoffen die gevaarlijk zijn bij inademen of bij contact met de huid of de ogen. Als je werkt met dit soort stoffen dan moeten er speciale maatregelen worden genomen. Je kunt daarbij denken aan het dragen van beschermende kleding en schoenen maar ook aan bescherming voor je ogen of het hele gezicht. Hoe en wanneer je veiligheidsmaatregelen neemt leer je in de cursus VCA.

Voorkomen van brand en explosie

Veel ongevallen op een bouwplaats worden veroorzaakt door brand of een explosie. Het weken met gevaarlijke stoffen vergroot dit risico. Maar ook laswerkzaamheden of het afbranden van verf kan een brand veroorzaken. Je leert hoe je een brand voorkomt, maar ook wat je doet als er brand uitbreekt. Je eigen veiligheid staat hierbij altijd voorop, direct gevolgd door de veiligheid van de overige aanwezigen op de locatie. 

Veilig werken op hoogte

Veilig werken op hoogte is heel belangrijk. De tijd dat een schilder op een ladder stond is vrijwel overal voorbij. Vandaag de dag wordt vrijwel altijd met een steiger gewerkt. Maar ook daarvoor geldt dat er veiligheidsvoorschriften zijn voor het opzetten van een steiger. Ook werken op hoogte vanuit een hoogwerker vraagt om specifieke voorzorgsmaatregelen. Als je de VCA cursus hebt gevolgd weet je precies aan welke regels je je moet houden als je op hoogte aan het werk bent. 

Werken in besloten ruimten

Als je werkt in een besloten ruimte zijn er specifieke dingen waar je op moet letten. Zorg dat je de vluchtweg naar buiten weet bijvoorbeeld als er zich een calamiteit voordoet. Zorg dat er indien nodig goed kan worden geventileerd. Aan dit soort specifieke aspecten wordt in de cursus VCA aandacht besteed. 

Veilig werken met gereedschappen en machines

Ongelukken met machines en gereedschappen kunnen voor ernstig letsel zorgen. Daarom is het belangrijk om bij het werken daarmee altijd alle veiligheidsregels goed in acht te nemen. Een machine die een veiligheidskap heeft, heeft deze niet voor niets en dient dus altijd te worden gebruikt. Ook het opbergen van gereedschap en veilig achterlaten van machines na gebruik verdient aandacht. 

De juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken

Bij het werken op een bouwlocatie of in de techniek vraagt soms om het dragen van speciale kleding, schoenen en veiligheidskappen of -brillen. Deze vallen onder de PBM, Persoonlijke Beschermings Middelen. Tijdens een cursus VCA leer je welke beschermingsmiddelen er zijn en welke je verplicht of aanbevolen gebruikt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een beschermende bril bij het lassen of veiligheidsschoenen met een bepaalde certificering die je draagt op een bouwplaats. 

Een VGA cursus voor iedereen

Veel bouwbedrijven, schilders en timmerbedrijven werken met werknemers die niet van Nederlandse afkomst zijn. Ook zij moeten natuurlijk weten welke veiligheidsvoorschriften er gelden. Daarom kun je ook een VCA cursus Engelstalig volgen. Deze duurt ook een dag of twee dagdelen en behandelt uiteraard dezelfde stof. Vaak kan de cursus ook in andere talen worden gevolgd zoals Pools, Turks of Roemeens. Door je werknemers de cursus in hun moedertaal te laten volgen is de kans een stuk groter dat ze de lesstof goed in zich opnemen en het afsluitende examen met goed gevolg afleggen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]